L'entrevista de la revista digital 'Activa't UPM' del mes de març la dediquem al president de la Unió Patronal Metal·lúrgica, Jaume Roura i Calls. Dimarts, 5 de març, va ser reelegit com a president de la nostra patronal per aclamació al no presentar-se ningú més. Amb ell, repassem els reptes més immediats d'aquest segon mandat.
Quines sensacions té respecte quan va arribar per primera vegada a la presidència de la patronal l'any 2020?
Tinc sensacions ben diferents per diverses raons. Quan vaig arribar l'any 2020, tenia la il·lusió de col·laborar, però el desconeixement era total sobre tot el moviment que representava. Després de quatre anys, he après molt i em puc permetre dir que el president coneix molt la UPM i que els moments més crítics ja s'han superat.
En el seu discurs de proclamació, ha reiterat la importància de tenir una patronal unida. Aquest element és el més important?
Sens dubte, aquesta és la peça angular de tot. La unió del sector metal·lúrgic industrial, passat pel de comerç i metal·logràfica i tot el teixit d'empresaris i empresàries que constituïm des dels diferents sectors. Hem d'estar molt units perquè les empreses funcionin i es puguin mantenir els llocs de treball. Des de la UPM, hem incorporat nous valors humans i joventut a la Junta de Govern i això és molt bo. Necessitem persones que s'impliquin amb la Patronal.
Un dels motius pels quals s'ha presentat a aquest segon mandat és per acabar la feina que la covid i altres situacions ho han dificultat. Quins serien els reptes més immediats?
No em vull repetir, però han estat quatre anys complicats. El que vull fer i, de forma urgent, és mobilitzar les persones per celebrar un nou Comitè Executiu i començaré els plans de treball en defensa del nostre col·lectiu per donar estabilitat a les empreses. D'altra banda, també ens hem de centrar en la tasca de lobby polític que la nostra patronal ha de tenir i això passa per parlar amb els governs i que prenguin consciència de la importància que tenim. Un país s'aixeca treballant. Un altre repte és unir tot el metall català, ja sabem que la província de Barcelona representa el major percentatge, però també compta Girona, Lleida i Tarragona. El més important és que hi ha molt bona col·laboració i hem d'estar unides. En darrer terme, potenciarem la formació davant el dèficit de personal que té el nostre sector i la UPM, properament, ampliarà aquest departament amb més personal i noves aules.
Quin paper ha de tenir la UPM davant els polítics?
És un tema complicat. D'entrada et diria que els hem d'exigir un nivell polític de màxims. Actualment, hi ha una gran mancança i prenen decisions sense tenir tant en compte el parer dels tècnics i els professionals com nosaltres. No poden seguir creant tantes barreres i, un exemple recent, el veiem en el sector agrari. Amb tota la raó protesten perquè hi ha certes coses que no es poden aguantar més. Alguns aspectes venen marcats per la Unió Europea, però des de Catalunya i Espanya tampoc posen les coses fàcils ni actuen de forma realista. Hi ha un excés de funcionaris que es dediquen a fer feina que no és necessària.
Com a Jaume Roura, quin perfil creu que ha marcat a la UPM?
Quan vaig arribar l'any 2020, alguns em van qüestionar pel fet que, parlem-ho clar, un venedor de cotxes presidís la UPM. Sense entrar en el fet que el sector de l'automoció té un pes important a casa nostra, no podem perdre de vista que l'equilibri industrial passa per la venda, sense aquesta part, res no tindria viabilitat. Després de quatre anys, tothom ha pogut conèixer un Jaume Roura, també empresari, que posa en valor la necessitat que tots plegats tenim en cada fase de la cadena de valor. Jo estic entregat a la causa de la UPM i demano que, qui no em coneixi, vingui i li explicaré tot. Finalment, hem tornat a posicionar la UPM on es mereixia i això és el més important.